2013

Ord i øjet – visuel poesi

Konferencen blev afholdt på Kunstcentret Silkeborg Bad og Langsøhus Kursuscenter, Silkeborg,
1., 2. og 3. november 2013

Først er der billedbøgerne, fortællingerne og samtalerne om billederne, så kommer der tekst og oplæsning, og så forsvinder billederne i bøgerne. Billeder og ord går hånd i hånd. De supplerer, styrker og beriger hinanden. Tekst er ikke kun ord, tekst er også bogstaver og skrift med et visuelt udtryk. “Skrift er håndens røst” (citat Magnus Löhn).


Med temaet vil vi afsøge bøger, skrift og bogstaver ud fra en visuel, æstetisk og kreativ synsvinkel, for ved “at læse med billeder i øjnene” styrkes også forestillingsevnen og kreativiteten.


Vi vil i foredrag og workshops se på billeder og ord, på verden omkring os, på væggen, på muren, i himlen, havet og jorden.


Med æstetiske, visuelle, historiske, fysiske og praktiske tilgange fungerer temaet i bedste fald som øjenåbner og til at “se ordene i øjnene”.

Oplæg

Fra papyrus til E-bog

Maria Simonsen, forsker i boghistorie, Lunds Universitet

Dette er ikke en spade. Om forholdet mellem kunst og sprog i min skulpturpraksis

Anders Bonnesen, billedkunstner

Et liv med mail-art

Mogens Otto Nielsen, billedkunstner

Bogstavmaleren Poul Pedersen

Anne-Mette Riis Rasmussen, forfatter

Fantastik – lekstäver och orddjur för undrier

Magnus Lönn, forfatter, billedkunstner, mm., Sverige

Når litteratur og billedkunst parrer sig – om ord i kunsten

Lise Harlev, billedkunstner, Berlin

Byen som bog

Martin Zerlang, professor v. institut for Kunst og Kulturvidenskab

Det husker vi særligt…

Dette års tema var et ønske, der rækker langt tilbage. Mange gange har vi været forbi temaet, men nu skulle der være 100 % fokus på bøger og bogstaver – og på ”at læse med billeder i øjnene”.


Vi fik både historie og historier og alvor og sjov gennem de mange forskellige tilgange til temaet. Og selv om vi kom vidt omkring, er det et tema, som man kan blive ved med at udvide, teoretisk såvel som praktisk.
Deltagerne fik den første dag udleveret en æske med en genbrugsbog og lidt inspirationsmateriale, som de skulle lave en bogskulptur af. Det kom der meget sjovt og opfindsomt ud af.


Både før konferencen og lang tid efter havde deltagerne arbejdet med temaet, så det var en flok meget engagerede deltagere, der gik til både foredrag og workshops. Noget af deltagernes forarbejde blev præsenteret i Speakers Corner.


Magnus Lönn (forfatter, scenograf, billedkunstner, mv.) fra Sverige tog os både i foredrag og workshop med i sin verden ”Undrien”, hvor ordspil, ordleg, materialer og billeder blandede sig med hinanden. I andre workshops blev der arbejdet med bogbinding, popop-bøger, kalligrafi, og med at lave sin egen bogstav-fond til computeren.


Lørdag formiddag var vi på Kunstcentret Silkeborg bad, hvor vi hørte foredrag midt i den overvældende store tjekkiske udstilling ”Teater på rejse”.


Og til munter musik svingede de mange damer igen træbenene – denne gang sammen med herrer fra en grovvareforening, der også var på Kursuscentret.


Og så var det også på denne konference, at Børn, Kunst og Billeder kunne fortælle, at der var bevilget midler til det treårige projekt ”Kompetencecenter for børn, unge og billedkunst”.

Download PDF af årets invitation her