2010

Kunst – tradition og fornyelse

Konferencen blev afholdt på Den skandinaviske Designhøjskole og Gaia Museum for Outsiderart, Randers
5.-7. november 2010

Kunsten er en uhåndgribelig størrelse, som både rækker tilbage til det kendte og ud i nyt, uopdaget land. Med konferencens tema ”Tradition og fornyelse” og med tråde tilbage og et kig ind i fremtiden byder Børn, Kunst og Billeder velkommen til sit 20 års jubilæum.


Ismer dør og genopstår i nye klæder. Genkendelsen giver os lyst til at gå ind i værket. Ofte gentages de grundlæggende æstetiske principper, og de løber som røde tråde igennem hele kunsthistorien. Men kunsten er også uforudsigelig og har altid udfordret det bestående ved at vende verden på hovedet. Det ligger i hele kreativitetens væsen at bryde reglerne og skabe nye erkendelser.


Hvor ser samtidskunstneren sig selv i det spænd? Hvad tages med i rygsækken, og hvad smides ud? Hvordan overlever håndværket i den digitale tidsalder? Disse og mange andre spørgsmål får vi forhåbentlig både kunstnerens og kunsthistorikerens bud på under Børn, Kunst og Billeders konference.

Oplæg

Præsentation af Gaia Museum for Outsiderkunst

Dorthe Ejersbo

Indian Highway – om indisk samtidskunst

Stinna Toft, Heart, Herning Kunstmuseum

Skulpturen som socialt samlingssted og kunst med mening

Marianne Jørgensen, billedkunstner

Ud af intet

Peter Callesen, billedkunstner

Samtidskunsten som markedsplads

Nanna Starch, billedkunstner

At tænke med hænderne

Ole Jensen, designer

Det husker vi særligt…

Første del af konferencen blev holdt på Gaia Museum for Outsiderart, hvor brugerne viste rundt og betjente os i cafeen. Desuden var der en forestilling med Månegøgl – om kunst for de mindste. Resten foregik på Den skandinaviske Designskole, hvorfra vi også hentede nogle af underviserne på workshops.


Vandretur i Randers bl.a. med besøg på Randers Kunstmuseum og på Håndværkermuseet, hvor forskellige gamle teknikker blev demonstreret af gamle håndværkere, der er tilknyttet stedet.


Peter Callesen, som tidligere lavede workshop, gav nu sit oplæg til hele forsamlingen, Marianne Jørgensen fascinerede os med fortællingen om sine landart-projekter, og Ole Jensen fortalte på ”næsten vestjysk” om sin designproces af forskellige produkter og demonstrerede på sin lune og rolige måde.


Det var Børn, kunst og billeders 20 års jubilæum – og det blev fejret af deltagere i festdress og energisk musik fra et ungt band. Det hindrede dog ikke forsamlingen med mange +50 deltagere i at danse uhæmmet den halve nat. Et par af skolens unge stak hovedet indenfor: ”Så gamle og så vilde!”.


En anden del af fejringen var bestyrelsens catwalk med konferenceprogrammer fra 20 års konferencer.


Og til et jubilæum skal der naturligvis være en jubilæumskage. Den blev fremstillet i en workshop med ”papkageleg”. I en anden workshop arbejdede deltagerne med kulørt A-4 papir, som resulterede i en installation, der voksede ud af rummet og ud i marken.

Download PDF af årets invitation her