2001

Billedlaboratoriet: Krop og kunst

Konferencen blev afholdt på LO-højskolen i Helsingør
9. – 11. november 2001

I en tid med ensidig dyrkelse af udseende, sport og kropslig udfoldelse med underholdende og økonomisk sigte, bør man huske på, at kroppen får sin største betydning og sit stærkeste udtryk i irrationelle sammenhænge”, skriver Johannes Stræde i sin bog ”Krop og Kunst”.

På konferencen ”Billedlaboratoriet: Krop og kunst” vil vi sætte fokus på skildringer af kroppen, der til alle tider har været et af billedkunstens væsentligste elementer. Dekoration af kroppen er foregået inden for enhver kultur op gennem historien og er en af de tidligste udtryksmåder for kunst. Hver kultur skaber sin egen stil og tradition, f.eks. i subkulturernes bodypainting og piercing samt gennem iscenesættelse af kroppen som billede, teater og reklame. Genopdagelsen af kroppen gennem dans, salsa og tango, som den tredje verden har tilført vores kultur, har givet næring til drømmen om at slippe kroppen fri.

Krop og kunst er ikke to adskilte verdener, men kroppen er i fokus i kunsten som aldrig før i et samfund, som i al væsentlighed er indrettet af et organ: hjernen. Også i år tager vi afsæt i ”billedlaboratoriet”, både konferencens forprojekt og i konferencen.

Oplæg

Kroppen, hjernen og de mange intelligensers pædagogik

Steen Larsen, Dr.pæd.

Kropsfragmenter: Snørede fødder, elefantfødder, skildpadder og grisetæer

Pernille Kløvedal Helveg

Reklamens billeder af kroppen

Carsten Thau, prof. i arkitekturhistorie

Det dekorerede menneske

Linda Rubin, designer

Kroppen i samtidskunsten

Mette Wivel, kunsthistoriker

Kunst, krop, kamp og kreativitet

Martin Spang Olsen, stuntman, musiker m.m.

Det husker vi særligt…

Meget forskellige foredrag, men fascinerende på hver sin måde i hver sin afsøgende fordybelse i kroppen og kunsten, fra skildpadder, reklamer og kropsudsmykning i hele verden til krop og kamp i undervisningen.


Et forfærdeligt snevejr så mange kom for sent og pga. timingen måtte Steen Larsen holde sit foredrag i scenografien til Teater Refleksions forestilling. En farverig fremlæggelse på en ”teatersort” baggrund.


Forestillingen ”Prinsen og tjeneren” med teatergruppen Refleksion var uden ord og blev vist med hvide hænder på sort baggrund. Smukt og stemningsfuldt.